top of page
IMG_0604.jpg

The battle of the wills

Wilskracht, het is één van de thema's waar ik over mag leren in dit leven (open hart centrum). Als projector leer ik veelal door te kijken naar de ander vanwege mijn gefocuste aura. En met mijn 1/3 profiel gaat dit leerproces gepaard met veel trial & error, ogenschijnlijke 'foutjes' en diep onderzoek (vaak naar waarom het de eerste keer niet werkte). Mijn twee jongens van 6 en 8 jaar zijn op vele vlakken mijn grootste leermeesters en meest interessante 'studieobjecten'. Beiden brengen zij een hele lading wilskracht het huis in, dus dit thema is iets waar ik vrijwel dagelijks mee wordt geconfronteerd in mezelf (don't make promises!) en wat ik kan observeren bij hen.


Splenic manifestor wilskracht vs emotional projector wilskracht

Mijn oudste, een manifestor met alleen maar individuele kanalen, heeft zijn hartcentrum (waar de wilskracht te vinden is) gedefinieerd door middel van het kanaal 51-25. Dit kanaal heeft de beschrijving: ‘A Design of Needing to be First’. Dit geeft denk ik al wel een beeld van wat voor een energie hierachter zit 😉. Deze competitieve wilskracht die hem drijft reist via een sterk gevoel voor richting en gevoed door zijn intuïtie in één stuk door naar zijn keel. Hij kan zijn wilskracht dus razendsnel omzetten in daden.


Voor zijn broertje, een emotionele projector, werkt dit anders. Als projector heeft hij deze manifestatiekracht die zijn broer heeft, niet bij zich in zijn blauwdruk. Door zijn emotionele autoriteit (gekoppeld aan zijn hartcentrum door kanaal 37-40) heeft hij meer tijd nodig om tot helderheid te komen voor zichzelf over wat hij echt wilt. Welke 'deal' voor hem eigenlijk passend voelt. Maar ondertussen borrelt er wel veel in zijn lijfje wat hij graag wilt uiten en vliegt zijn broer hem steeds vooruit. En iets technischer, maar ze maken ook nog eens een compromise in kanaal 51-25 wat de competitie tussen de twee nog meer vergroot.


The battle of the wills

Deze twee mannen eindigen dus heel vaak in een 'battle of the wills' zoals ik dat noem. Een fascinerend en tegelijkertijd vaak frusterend proces om te observeren als moeder. De jongste projector heeft natuurlijk door dat zijn manifestor broer veel sneller is en hij het vanuit zijn wilskracht in het moment dus niet van hem gaat winnen. Wat er dan vaak gebeurt is dat hij zijn emoties inzet. Omdat hij inmiddels dondersgoed doorheeft dat zijn broer met ongedefinieerd emotioneel centrum hier te beïnvloeden is. Met regelmaat geeft de oudste dan toch zijn broertje zijn zin en zit ik daarna met een boze manifestor omdat hij handelde vanuit zijn open emotioneel centrum in plaats van zijn eigen wilskracht 😉.


Sinds ik hun blauwdrukken beter ken vind ik veel meer rust in hun 'ruzies' en kan ik het meer zien voor wat het is. Tegelijkertijd experimenteer ik steeds vaker bewust met alternatieven om hier samen doorheen te navigeren met meer respect voor ieders natuur.


Praktische dingen waarmee ik experimenteer

Hieronder enkele voorbeelden:


‣ Samenwerken vaak centraal zetten en hen een gezamenlijk doel geven om hun wilskracht voor in te kunnen zetten. Als het gezamelijk doel niet echt wilt lukken offer ik mezelf soms wel eens op 😉. Dan mogen ze even samenspannen tegen mama.

‣ Soms vertel ik de jongste als enige hoe iets moet zodat hij het kan ‘uitleggen’ aan zijn broer (en hem dus mag gidsen)

‣ Vaker los van elkaar een activiteit doen zodat ze het op hun eigen manier kunnen uitvoeren

‣ Tijdens mijn één op één momenten met de jongste zorgen dat hij aan zijn trekken komt rondom dit thema en mijn oudste veel vrijheid ervaart

‣ Beide jongens serieus nemen wanneer ze uitspreken wat ze graag willen en meebewegen waar kan (dus niet, kinderen die vragen worden overgeslagen. Maar, kinderen die respectvol vragen krijgen binnen bepaalde grenzen veel voor elkaar bij mij 😉)


En misschien nog wel de belangrijkste:


‣ De oudste (manifestor) informeren over zijn impact zodat hij beter inziet wat het met zijn broertje doet en hij hem er vaker bij betrekt in plaats van overtreft. Hem wijzen op hoe goed het vaak werkt als hij iets eerst even vraagt of uitlegt i.p.v. gelijk doet

‣ En de jongste (projector) veel uitleggen zodat hij kan zien wat er eigenlijk gebeurt in de dynamiek en kan leren hoe het voor hem en zijn broer werkt


Het helpt! Maar waarschijnlijk zal ‘The Battle of the Wills’ bij ons thuis nooit helemaal verdwijnen.







bottom of page